Biomechanica ruiter & paard

3-daagse cursus:
Ruiter & Paard in Balans

Tijdens deze 3-daagse cursus krijgt je houding & zit een Algemene Periodieke Controle en leer je de basisprincipes over de biomechanica van ruiter en paard. Kom te weten wat er voor nodig is om jouw paard in balans te laten lopen met een fijne aanleuning en leer dit meteen toe te passen in de praktijk.

Je eigen balans op orde hebben is al best een prestatie, het is nu eenmaal niet makkelijk om onafhankelijk mee te kunnen bewegen op een paardenrug die een driedimensionale beweging produceert. Maar ook voor het paard is het echt zo makkelijk nog niet om de balans aan te leren die ervoor nodig is dat hij belastbaar is om een ruiter op zijn rug te dragen zonder dat hem dit meer moeite kost dan nodig.

Om jezelf en je paard blessures in de toekomst te voorkomen is het van uiterst belang dat jullie beidde in balans door de baan kunnen bewegen. De meeste ruiters hebben onvoldoende geleerd om hun lichaam op een efficiente manier te gebruiken tijdens het paardrijden waardoor ze in plaats van sterker en soepeler juist stijver en pijnlijker raken tijdens of na het rijden. Dat is niet nodig!

Ook bij paarden komen de meeste blessures helaas voort uit verkeerde belasting van het lijf tijdens het rijden. Wanneer een paard scheef wordt en uit balans raakt is de weg naar de eerste blessure in principe in gang gezet. Dat is niet zo best. Het goede nieuws is dat iedereen kan leren hoe hij zijn paard in balans kan rijden, zodat hij van iedere pas die jij op zijn rug begeeft beter wordt in plaats van slechter!

In deze drie dagen leer je hoe je zelf in balans kan blijven, hoe je je paard in balans kan rijden én welke hulpen je op welke manier kunt gebruiken om dat allemaal zo makkelijk mogelijk te maken.

Het is mogelijk om ze direct na elkaar te plannen of met een tussenpoos van maximaal 8 weken(dit om het leerproces zoveel mogelijk te optimaliseren. Ik vind het belangrijk dat je echt kunt groeien als combinatie tijdens deze cursus).

Na deze cursus is het mogelijk om maandelijks, ieder kwartaal, half jaar of jaar de 1-daagse cursus(zie bovenaan op deze pagina) te organiseren om je houding & zit up to date te houden.

Dag 1: Samen in balans

Het programma:

Ochtend:

Middag:

Dag 2: Hoe ZIT het met jouw aanleuning?

Nadat we een goed beeld hebben van de kwaliteiten en uitdagingen van de balans van jou en je paard leer je op de tweede dag hoe nauw verbonden de relatie is tussen ruiterbalans en aanleuning is. Het verkrijgen van een fijne aanleuning met je paard heeft alles te maken met zijn en jouw balans en hoe goed dat samenwerkt. Een onafhankelijke zit betekend ook een onafhankelijke ruiterhand. Hoe kan je jouw balans op zo’n manier verbeteren dat je hand ook onafhankelijk wordt? Hoe hoort een goede aanleuning te voelen en wat is er voor nodig om dat te verkrijgen met je paard? Dat leer je tijdens deze dag!

 

Het programma:

Ochtend:

Middag:

Dag 3: Hulpen om te Helpen

Op dag drie leer je alles wat je tot nu toe hebt geleerd samen te voegen. Wanneer de ruiter in balans is en een onafhankelijke hand heeft kan hij zit, been en teugelhulpen gaan geven om het paard ook in balans te brengen. Welke hulpen zijn er? Hoe moet je zitten om die hulpen goed te kunnen geven aan je paard? Welke timing en dosering is er nodig om iets voor elkaar te krijgen? Allemaal onderwerpen die je in de theorie en praktijk van deze dag eigen zal maken.

De communicatie van jou en je paard worden geoptimaliseerd waardoor jullie elkaar beter gaan begrijpen. Elkaar begrijpen is essentieel om een gesprek te kunnen voeren over balans. Als je paard niet begrijpt wat je bedoelt, zal hij ook nooit uitvoeren wat je wilt.

 

Het programma:

Ochtend:

Middag:

Get Started with Yoga Today for FREE

Sed egestas, sapien a pellentesque euismod, odio nibh dignissim nulla, euismod lacinia arcu turpis gravida tortor.

Single
Classes

$9.99

per class

Monthly Membership

$15.00

per month

Yearly Membership​

$9.99

per month (billed annually)

Cancel at any time. 100% money back guarantee.